Venituri semnificative încasate, în luna ianuarie, la bugetul statului

La întâlnirea colectivului pentru stabilirea măsurilor de impulsionare a colectării veniturilor la bugetul consolidat al statului, șeful adjunct al Administrației Județene a Finanțelor Publice Maramureș, Ioan Popa, a declarat că încasările la sfârșitul lunii ianuarie au fost mai mari pe capitolele bugetare componente, respectiv bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor sociale de sănătate, dar și la alte venituri. Creșterea cuantumului de încasări, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut reprezintă o realizare procentuală de 142,86%. Pentru menținerea volumului de încasări bugetare și recuperarea arieratelor vor fi luate măsuri de identificare a operatorilor economici care înregistrează grad scăzut de conformare la plată, a cauzelor neefectuării plăților la termen, de intensificare a acțiunilor pentru identificarea de noi contribuabili care pot fi beneficiarii unor eșalonări la plată, monitorizarea măsurilor de executare silită, analiza sechestrelor instituite deja din punct de vedere al stingerii titlurilor.
Operațiuni vamale mai mari cu 29% față de aceeași perioadă a anului trecut
Activitatea Biroului Vamal de Interior Maramureș cumulat cu Biroul Vamal Sighetu Marmației a fost realizată în special din comerțul cu țări terțe. Acțiunile specifice strict domeniului vamal au vizat efectuarea a 15 controale la persoane juridice, peste 900 controale la colete poștale și șapte controale cu privire la respectarea drepturilor de proprietate intelectuală. În luna ianuarie au fost calculate 21 de prejudicii, în valoare de peste 1.200.000 lei pentru cazuri de contrabandă constatate de ITPF Sighetu Marmației sau IPJ Maramureș, în care ANAF s-a constituit parte civilă.
Operațiunile vamale derulate prin Biroul Vamal de Frontieră Sighet au înregistrat o creștere, cu 29%, respectiv o creștere cu 21% a valorii mărfurilor puse în liberă circulație și cu 51% a celor exportate. Principalele mărfuri importate în luna ianuarie au fost: semifabricate din lemn de fag, grinzi rășinoase, cherestea din lemn de rășinoase și mesteacăn, panouri fibrolemnoase și lamele stejar, anvelope pneumatice noi din cauciuc, piulițe hexagonale din oțel, flori și frunze artificiale, părți din scaune, articole din carton, încălțăminte cu fețe din material plastic. Acestea au provin din Ucraina, Federația Rusă, Belarus și China. Mărfurile exportate la nivelul județului provin din Elveția, Serbia, Federația Rusă, Turcia, Canada și SUA (elemente lamelare stratificate, panouri și blaturi din lemn, foi pentru furnir, traverse din lemn pentru căi ferate, mobilier din lemn și părți pentru mobilier din lemn, ferestre din lemn și autoturisme). Au fost identificate 11 fraude vamale (fraude cu tutun, contrabandă cu tutun și neîndeplinirea obligațiilor comisionarului vamal), fiind confiscate peste 30.000 bucăți țigarete, peste 90 kg produse de origine animală și carburanți. Punctul de trecere a frontierei de stat Sighetu Marmației a fost tranzitat în luna ianuarie de peste 11.500 mijloace de transport, respectiv peste 65.000 de persoane.
223 controale efectuate în domeniul sănătății publice
Serviciul de control în sănătate publică din cadrul Direcției de Sănătate Publică Maramureș a efectuat în luna ianuarie 223 de controale în unități de învățământ, unități sanitare, unități de turism, în sectorul alimentar, la utilizatori și retaileri de produse biocide, unitate de turism. S-au aplicat patru sancțiuni contravenționale, două avertismente și două amenzi în valoare de 1800 lei.
Datele statistice ale Casei Naționale de Pensii relevă că, la nivelul județului nostru, sunt peste 116.000 de pensionari, din care peste 75.200 pentru limită de vârstă, peste 18.600 pensionari de invaliditate, peste 4.200 pensionari din domeniul agriculturii, 1.779 beneficiari de pensii anticipate, iar peste 16.500 de persoane beneficiază de pensie de urmaș. Indicele de corecție, conform prevederilor legislației în vigoare, cu modificările și completările ulterioare, privind sistemul unitar de pensii publice este în acest an de 1,20. Începând cu data de 1 ianuarie 2019, valoarea punctului de pensie se menține la 1.100 lei, iar începând cu data de 1 septembrie 2019, valoarea punctului de pensie se majorează cu 15% și este de 1.265 lei. Nivelul indemnizației sociale se menține la 640 lei, iar de la 1 septembrie 2019 crește cu 10% și este de 704 lei, a precizat directorul executiv Lucica Pop.