Exercițiu combinat desfășurat cu succes la producerea unui accident aviatic pe pista aeroportului internațional

La Aeroportul Internațional Maramureș s-a desfășurat un exercițiu combinat de intervenție și gestionare a unei situații de urgență generate de producerea unui accident de aviație. Scenariul de intervenție pregătit de organizatori a făcut referire la o aeronavă care pătrunde într-un front rece, cu precipitații, grindină și descărcări electrice, este lovită de un fulger și pierde legăturile de comunicații cu turnul de control al aeroportului. La aterizare, trenul de aterizare principal prezintă probleme, aeronava se lovește de pistă și se produce un incendiu în partea din spate a aeronavei (ampenajul orizontal și fuselajul posterior cuprinse de flăcări).
După anunțarea producerii situației de urgență pe telefonul unic de apeluri de urgență 112, prefectul județului, Vasile Moldovan este anunțat și s-a procedat la activarea planului roșu de intervenție. Până la sosirea echipelor de intervenție, la locul producerii accidentului aviatic au acționat forțe de intervenție și personal medical din cadrul aeroportului (stingere incendiu cu apă și spumă/ajutor medical).
La locul producerii accidentului s-au deplasat echipaje de intervenție și mijloace tehnice din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș, SMURD Maramureș, Serviciului Județean de Ambulanță Maramureș, Inspectoratului Județean de Jandarmi ”Pintea Viteazu” Maramureș, Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș, Poliției Transporturi Aeriene, grupurile de suport tehnic din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, voluntari de la Crucea Roșie. S-a primit sprijin pentru desfășurarea exercițiului de simulare de la angajații Serviciului de Trafic Aerian. De asemenea, s-a procedat la alarmarea personalului din turele libere. Echipajele medicale au procedat la triajul și acordarea primului ajutor medical de urgență. Acestea au comunicat identificarea dintre persoanele aflate la bordul aeronavei a patru pasageri decedați, șapte pasageri răniți grav (evaluați la cod roșu), opt pasageri răniți (evaluați la cod galben) și 10 pasageri evaluași la cod verde. Persoanele rănite au fost transportate după acordarea primului ajutor medical și stabilizare la Unitatea de Primiri Urgență a Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare.
Pentru buna desfășurare a intervenției, jandarmii maramureșeni împreună cu directorul aeroportului au procedat la stabilirea perimetrului de acces, securizarea acestuia, respectiv asigurarea zonei de protecție, siguranței și ordinii publice în zona perimetrului aeroportuar.
Polițiștii maramureșeni au asigurat fluidizarea traficului autospecialelor de intervenție spre și de la locul aeroportului, balizarea zonei și accesul personalului și mijloacelor de intervenție la punctele de evacuare, triaj și asigurare medicală. De asemenea, au procedat la protecția zonei pentru conservarea probelor și au participat sub conducerea procurorului la cercetarea cauzei și a producerii accidentului aviatic.
”Am procedat la verificarea concepție de intervenție combinată ”EXCOM” și gestionarea unei situații de urgență produse de un accident aviatic, prin executarea unui exercițiu simulat la Aeroportul Internațional ”Maramureș”. În cadrul exercițiului coordonat de prim adjunctul inspectorului șef al ISU, colonel Ioan Ioniță Sârb am urmărit nivelul de cunoaștere și punere în aplicare a concepției specifice de acțiune la intervenție în cazul producerii unui accident aviatic, modul de acțiune al personalului implicat în gestionarea și managementul intervenției, nivelul de pregătire al personalului, verificarea capacității operaționale, verificarea fluxului informațional și decizional, modul de cooperare interinstituțională, managementul informațiilor, dar și actualizarea și adaptarea concepției de intervenție în funcție de situațiile apărute pe perioada intervenției la accidentul aviatic. A fost un exercițiu util, care s-a desfășurat cu succes, fără producerea altor evenimente negative care să influențeze activitățile echipelor de intervenție”. La final s-a procedat la evaluarea activității forțelor participante a spus prefectul Vasile Moldovan, președintele CJSU Maramureș.
La exercițiul de simulare au participat peste 200 de persoane din cadrul structurilor și instituțiilor participante, aproximativ 30 de mijloace tehnice specifice de intervenție din dotare, dar și alte mijloace necesare (foi de cort și pături, mijloace de comunicare portabile și mobile, mijloace de tehnologie a informației).