Ministrul Muncii și Justiției Sociale, dialog cu pensionarii maramureșeni

Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Constantin Budăi s-a întâlnit cu reprezentanții pensionarilor care au fost angajați la Întreprinderea de Prospecțiuni și Explorări Geologice, respectiv societatea Cuprom. La discuțiile în care au fost prezentate și exemplificate aspecte cu privire la legislației și recalcularea pensiei au fost prezenți: prefectul Vasile Moldovan, președintele Consiliului Județean Gabriel-Valer Zetea, deputatul Călin Matei, subprefectul Alexandru Cosma, directori și repezentanți ai Casei Județene de Pensii Maramureș, Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Maramureș, Inspectoratului Teritorial de Muncă Maramureș, Agenției Județene de Prestații Sociale Maramureș.
Reprezentantul foștilor salariați de la IPEG, Vasile Leș a prezentat demnitarului din Guvernul României nemulțumirile generate de aplicarea succesivă a legislației în domeniul pensiilor, dar și reglementările care au condus la impact social, datorită inechității și diferențelor stabilirii cuantumului pensiei între categorii profesionale diferite, cu date de pensionare diferită, dar cu activitate de muncă în subteran, în același condiții de risc profesional, cu aceleași contribuțiile sociale și cu stagii de muncă identice. Pensionarii de la IPEG și-au exprimat nemulțumirile pentru excluderea de la recalcularea pensiei, conform prevederilor legislației în vigoare.
Ministrul Marius Constantin Budăi a spus: ” Actele normative succesive din anii precedenți au generat inechități datorită abordărilor secvențiale a problemelor, intr-un context care deși avea intenții pozitive era greșit. Soluția rezonabilă și absolut necesară pentru rezolvarea problemelor din sistemul de pensii românesc o constituie promulgarea unei noi Legi a Pensiilor, cu o abordare unitară și corectă care să asigure echitate și justiție socială pentru toate categoriile profesionale. Problemele foștilor angajați de la IPEG, nu se pot rezolva printr-o excepție care să genereze nemulțumiri și nereguli altor categorii profesionale de pensionari, fiind necesară găsirea și aplicarea unor decizii legale”.
Un grup de foști angajați ai societății Cuprom (fostul combinat chimic ”Phoenix”) au adus în atenția ministrului inechități generate de modul de recalculare a pensiei. Aceste inechități, vor fi eliminate odată cu noua lege a pensiilor, a precizat ministrul.
Ministrul Muncii și Justiției Sociale a dispus ca marți, 9 iulie a.c., reprezentanții Casei Județene de Pensii Maramureș și Casei Județene de Pensii Suceava să se deplaseze la București, unde împreună cu specialiștii din minister să identifice soluțiile juridice legale pentru rezolvarea problemelor semnalate de pensionarii de la IPEG. Împreună cu autoritățile județene, ministrul Marius Constantin Budăi s-a întâlnit la intrarea în Palatul Administrativ cu pensionarii de la IPEG care nu au făcut parte din delegația prezentă la discuții și cărora le-a explicat situația și le-a transmis implicarea și disponibilitatea pentru rezolvarea în identificarea de soluții legale.