Străzi, podețe, rigole și fântâni colmatate de aluviuni la Oarța de Sus

Precipitațiile torențiale căzute pe raza localității administrativ-teritoriale Oarța de Jos au condus la formarea de torenți de pe versanți care s-au revărsat pe raza localității Oarța de Sus. Torenții de apă au transportat aluviuni, material lemnos,  dar și alte materiale care au colmatat 15 podețe. De asemenea, debitul de apă provenit din precipitațiile sub formă de ploaie a crescut debitele Văii Oarța, care s-a revărsat. Conform datelor primite de la hidrologi, în bazinul hidrografic Bicaz-Cerna au căzut în interval de o oră și jumătate, precipitații însemnate cantitativ, care au totalizat 51 l/mp.

Președintele CJSU Maramureș, prefectul, Vasile Moldovan, a precizat că revărsarea apelor a afectat 5 km de ulițe în localitatea Oarța de Sus. Gardul școlii vechi din Oarța de Sus a fost distrus pe o lungime de 20 de metri. De asemenea, nămolul transportat de șuvoaiele de apă de pe versanți a colmatat 20 de fântâni, dar și șanțuri și rigole, pe o lungime de aproximativ 2 km. Valea Oarța s-a revărsat și a inundat 20 de hectare de teren arabil. Nu au fost afectate gospodării și anexe gospodărești, conform raportului operativ transmis de autoritatea locală.

Pentru înlăturarea efectelor negative produse de inundații au intervenit cu mijloace tehnice și umane Comitetul Local pentru Situații de Urgență Oarța de Jos.

O comisie de la nivel județean, va proceda la evaluarea pagubelor produse de revărsarea apelor în localitatea Oarța de Sus, a mai adăugat prefectul Vasile Moldovan