Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit pentru a analiza stadiul pregătirilor pentru sezonul de iarnă 2018 – 2019. S-a impus autorităților administrației publice locale să asigure buna desfășurare a activităților economico-sociale pe întreaga perioadă de iarnă.
Comitetele locale pentru situații de urgență trebuie să identifice riscurile specifice sezonului de iarnă pentru a putea asigura capacitatea optimă de acțiune și de intervenție a membrilor și grupurilor de suport tehnic. De asemenea, este importantă menținerea în funcțiune a sistemelor de comunicații și asigurarea furnizarea de utilități pentru cetățeni, instituții publice, agenți economice ( alimentarea cu energie electrică, căldură, apă etc). Dorim să gestionăm efectele fenomenelor meteorologice periculoase, să acționăm eficient și cu promptitudine pentru desfășurarea circulației rutiere pe drumurile publice în caz de ninsori”, a spus președintele CJSU, prefectul Vasile Moldovan.
Secția de Drumuri Naționale Baia Mare are încheiat contractul cadru pentru intervenție și va dispune, conform acestuia, de 62 de utilaje de intervenție. În bazele proprii de intervenție de la districte sunt peste 2200 tone de sare, dar și carburantul necesar pentru funcționarea utilajelor.
Drumuri județene închise pe perioada de iarnă
Directorul SC Drumuri și Poduri SA Maramureș, Emil Marinescu, a precizat că rețeaua rutieră de drumuri județene are o lungime de 787 km. Pe perioade iarnă vor fi închise următoarele sectoare de drumuri județene: DJ 183 Runcu-Mara; DJ 183A, Izvoare-Gutin; DJ 171E, Stoiceni-Costeni; DJ108E, Chelința-limită județ Sălaj; DJ 182B, Băița de Sub Codru-limită județ Satu Mare, DJ 183C, intersecție Șuior-Cavnic; DJ185, Valea Muntelui-Petrova; DJ 109 F, Rotunda-Strâmbu Băiuț; DJ 186D, Glod-Poienile Izei; DJ109U, Băiuț-Botiza. Au fost delimitate sectoarele de activitate ale celor trei șantiere de întreținere, reparații, construcții drumuri și o secție de utilaj, dar și al punctelor de sprijin. Planul operativ de acțiune prevede intervenția în perioada de iarnă cu 73 de utilaje.
Centralizatorul din planul de acțiune operativ prevede asigurarea unei cantități de 6250 mc de nisip, dar și 10.000 tone sare. Sunt asigurate stocurile necesare de carburanți și lubrefianți pentru funcționarea utilajelor de intervenție. Pentru a evita și preveni înzăpezirea participanților la trafic, prefectul de Maramureș a solicitat administratorului de drumuri județene instalarea de indicatoare rutiere/panouri adiționale cu mențiunea ”Drum închis circulației publice”.
La nivelul unităților administrativ-teritoriale au fost încheiate contracte sau se intervine cu forțe proprii pentru deszăpezirea drumurilor publice în 66 de unități administrativ-teritoriale, respectiv sunt contracte în procedură de achiziție în 10 unități administrativ-teritoriale. Echipe mixte vor verifica în teren, până la data de 15 noiembrie a.c., situația stocurilor de materiale antiderapante, utilajelor de deszăpezire și a stocurilor de carburanți, a mai adăugat prefectul Vasile Moldovan.