”Prefecții Maramureșului 1919 – 2019”

În sala Millennium Bussiness Center din Centrul Vechi al Municipiului Baia Mare a fost lansată de Ziua Instituției Prefectului, respectiv numirea în urmă cu 100 de ani a primului prefect al județului, volumul ”Prefecții Maramureșului 1919 – 2019”, o carte bibliografică tipărită sub egida Instituției Prefectului-Județul Maramureș și a Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Maramureș. La evenimentul cultural au participat foști prefecți și subprefecți ai județului Maramureș, consilierii județeni, reprezentanți ai structurilor de apărare, ordine publică și securitate națională, culte religioase, servicii publice deconcentrate, instituții de cultură, elevi, angajați ai instituției prefectului, dar și reprezentanți ai societății civile.
După intonarea Imnului Național al României a fost păstrat un moment de reculegere în memoria prefecților și subprefecților trecuți în eternitate.
Despre semnificația zilei, lansarea volumului de carte și buna colaborare interinstituțională au vorbit prefectul Vasile Moldovan, vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș, primarul Cătălin Cherecheș.
Volumul prezintă istoricul Prefecturii Maramureșene, mandatele prefecților și subprefecților, o bibliografie a acestora, dar și aspecte și evenimente din activitatea desfășurată pe perioada mandatului.
Celor trei elevi desemnați să ocupe funcțiile de ”prefect pentru o zi”, președinte al Consiliului Județean pentru o zi” și ”Inspector școlar general pentru o zi” le-au fost înmânate plachete, în semn de apreciere pentru implicarea în proiectul educațional ”Arta de a conduce”.
Despre rolul și atribuțiile care revin prin lege prefectului, respectiv despre activitățile desfășurate în această funcție de demnitate publică, respectiv de înalt funcționar public, dar și despre angajații instituției au luat cuvântul ex-prefecții Anton Pop, Gheorghe Mihai Bârlea, Ioan Buda, Viorel Deghid, Gyongyike Bondi, Anton Rohian și Sebastian Mihai Lupuț, dar și ex-subprefecții Gheorghe Achim și Constantin Boloș.
Sfinția Sa, Preot Arhimandrit Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial a transmis mesajul de felicitare al PS episcop Iustin, Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului. De asemenea, consilierul județean Cristian Anghel a mulțumit pentru buna colaborare cu cei care au exerctat funcții de prefecți și subprefecți, dar și cu angajații instituției. Consilierul județean Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” din Baia Mare a făcut o trecere în istorie a instituției, dar și o radiografie a personalităților care au exercitat funcția de prefecți și subprefecți, respectiv a vorbit despre semnificația apariției volumului de carte.