Măsuri pentru reabilitarea bisericii din Buteasa

La Palatul Administrativ s-a desfășurat astăzi, 7 februarie a.c., o întâlnire de lucru convocată de prefectul Vasile Moldovan pentru luarea măsurilor necesare de reabilitare a bisericii din localitatea Buteasa. La ședință au participat subprefectul Alexandru Cosma, vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș, primarul orașului Șomcuta Mare, Ioan Buda, directorul Ioan Marchiș, reprezentanți ai Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, dar și ai Parohiei Buteasa, arhitecți, proiectanți și reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale. Acoperișul bisericii, monument istoric a fost afectat de căderile masive de zăpadă și s-a prăbușit. În urmă cu mai mulți ani a fost realizat un proiect de reabilitare a bisericii, care a fost susținut și promovat de către autoritățile județene și autoritățile administrației publice locale la nivel central. Nu au fost primite fonduri, datorită faptului că biserica nu se afla în domeniul public/ proprietatea unității administrativ-teritoriale, ci în domeniul privat, iar obligativitatea apartenenței domeniului public reprezenta unul dintre condițiile de eligibilitate. În acest context, trebuie identificate parteneriate și soluții de finanțare pentru reabilitarea și salvarea bisericii, monument istoric și de patrimoniu al județului nostru, a precizat prefectul Vasile Moldovan.
Vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș, a menționat despre condițiile de oportunitate, dar și lucrările de reparații sau mentenanță care pot fi finanțate de autoritățile locale sau județene.
Specialiștii în domeniu au afirmat că, în prima fază, ar fi vorba de lucrări de punere în siguranță a turnului bisericii, respectiv a structurii de susținere, în valoare de peste 60.000 lei. Pentru executarea lucrărilor de conservare a bisericii este nevoie de realizarea unui studiu și de o expertiză care trebuie realizată de către o persoană/firmă autorizată, specializată în domeniul restaurării și conservării monumentelor istorice.
Termenul stabilit de autorități pentru realizarea expertizei la situația actuală a bisericii este de 30 zile, urmând ca mai apoi să fie întocmit proiect pentru executarea lucrărilor de reabilitare și conservare a bisericii din localitatea Buteasa.