Declarație de presă

Joi, 27 decembrie, ora 11.00, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a avut loc o declarație de presă susținută de purtătorul de cuvânt, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, având ca temă rezultatele misiunilor desfășurate de structurile MAI în timpul minivacanței de Crăciun și măsurile dispuse pentru perioada 28.12.2018 – 02.01.2019.

Redăm, mai jos, declarația:

În această dimineață, în contextul pregătirii misiunilor pentru minivacanța de Revelion, Centrul Național de Conducere Integrată al Ministerului Afacerilor Interne a realizat o evaluare a acțiunilor desfășurate de structurile MAI pe timpul minivacanței de Crăciun.
Evaluarea a arătat că datorită măsurilor luate, minivacanța de Crăciun a decurs în condiții de normalitate fără a fi înregistrate incidente de o gravitate deosebită, în planul menținerii ordinii publice.
Vă reamintim că aproximativ 25.000 de angajați ai MAI au acționat în aceste zile în principal pentru prevenirea faptelor antisociale, fluidizarea traficului și asigurarea unei intervenții rapide în situații de urgență, inclusiv în cazul celor provocate de fenomenele meteo.
Astfel, 78 persoane au fost salvate din situații de risc, dintre care 18 cauzate de vreme.
Pompierii și jandarmii au intervenit în aceste zile pentru a deszăpezi 16 autovehicule cu 37 persoane care au rămas blocate în zone înalte de munte.
Personalul inspectoratelor pentru situații de urgență a desfășurat peste 5.700 de intervenții dintre care 4.795 pentru acordarea asistenței medicale de urgență și 319 pentru stingerea de incendii.

Reluăm apelul către cetățeni de a manifesta prudență crescută și de a lua toate măsurile pentru a preveni producerea unor incendii mai ales că acestea pot avea consecințe grave și chiar pot provoca pierderi de vieți omenești așa cum din nefericire s-a și întâmplat în aceste zile.
Cele mai multe incendii s-au produs din cauza coșurilor de fum necurățate, a instalațiilor de încălzit defecte, improvizate sau lăsate nesupravegheate.
Echipajele de poliție și jandarmerie au răspuns la peste 13.000 de solicitări ale cetățenilor primite prin numărul unic de urgență 112.
Aproximativ 660 de autori de infracțiuni au fost prinși în flagrant, iar 20 de urmăriți național și un urmărit internațional au fost depistați de structurile MAI.
Au fost sesizate 3.589 de infracțiuni, dintre care 1.235 contra persoanei, 1.221 contra patrimoniului, 89 privind produsele explozive, iar 590 la regimul siguranței rutiere.
Polițiștii au aplicat aproape 19.000 de sancțiuni contravenționale în valoare de 6,5 milioane de lei.

În ceea ce privește circulația pe drumurile publice, Poliția Rutieră a mobilizat echipaje suplimentare pe cele mai aglomerate rute, precum și în zilele de vineri și miercuri când s-au înregistrat cele mai mari valori de trafic.
Pentru prevenirea accidentelor grave și încurajarea unei conduite prudente la volan, echipajele de poliție rutieră au acționat cu aproximativ 270 de aparate radar zilnic.
Peste 3.145 de conducători auto au fost sancționați contravențional pentru depășirea vitezei legale, iar față de 385 s-a dispus măsura reținerii permisului de conducere.
Au rămas pietoni pentru o perioadă și alți 233 de șoferi care au fost depistați la volan sub influența băuturilor alcoolice.
Pentru faptele contravenționale săvârșite în acest zile de conducătorii auto s-au aplicat aproximativ 13.000 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 4,5 milioane de lei. În plus, au fost reținute 1.457 de permise de conducere și 266 de certificate de înmatriculare.
În cadrul acțiunii ”Foc de artificii” prin care se verifică legalitatea operațiunilor cu articole pirotehnice, în această perioadă, au fost efectuate 2.397 controale fiind confiscate 10.599 kg articole pirotehnice în valoare de aproximativ 710.000 lei.
În urma activității desfășurate de efectivele Poliției de Frontieră au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de peste 37.000 de lei, valoarea bunurilor confiscate fiind de 624.000 de lei.
Totodată, în această perioadă, personalul Inspectoratului General de Aviație a desfășurat 37 de misiuni aero medicale și de monitorizare a traficului rutier.
Pentru că urmează o nouă perioadă de minivacanță, conducerea ministerului afacerilor interne a solicitat mobilizarea unui dispozitiv similar celui care a acționat în perioada Crăciunului.
Astfel, vor fi la datorie peste 25.000 de angajați ai ministerului afacerilor Interne, dintre care 16.000 efective de ordine publică și 1.400 de polițiști rutieri.

O atenție sporită va fi acordată asigurării protecției participanților la cele 125 evenimente publice de amploare care urmează să fie organizate în noaptea de Revelion la care se preconizează prezența a peste 300.000 de persoane. Cele mai semnificative evenimente vor fi organizate în București și în municipiile Brașov, Sibiu și Cluj.

Pentru noaptea dintre ani, recomandăm cetățenilor să își ia măsuri suplimentare de protecție mai ales dacă vor sta în frig pentru mai multe ore. Îmbrăcați-vă corespunzător și aveți mare grijă față de copii.
Pentru siguranța dvs., utilizați doar articole pirotehnice de divertisment permise de lege și numai dacă luați măsuri necesare pentru a nu pune în pericol oamenii din jur, bunurile materiale, animalele sau mediul.
Evitați consumul exagerat de alcool și fiți atenți la bunurile personale. Dacă aveți nevoie de ajutor, sunați la numărul unic 112 sau solicitați sprijin din partea echipajelor de ordine publică sau de pompieri. Polițiștii, jandarmii și pompierii vor fi acolo să vă ajute!

Mulțumesc!
Vă dorim o minivacanță fără incidente și un An Nou plin de reușite. La mulți ani celor peste 480.000 de români care poartă numele Sfântului Ștefan.

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE