Ziua Instituției Prefectului

Ziua Instituției Prefectului, marcată în municipiul Baia Mare

Prin Legea nr. 348/2018 a fost instituită, în  ziua de 2 aprilie, Ziua Instituției Prefectului, care poate fi marcată de către autoritățile publice centrale și locale, dar și de către instituțiile de cultură  prin manifestări cultural-științifice.

Vom marca semnificația acestei zile, în județ, prin mai multe evenimente. La Palatul Administrativ va avea loc mâine, 2 aprilie a.c., de la ora 12.00, în  hol vernisajul expoziției ”100 de ani de administrație românească”. După vernisaj, vor fi premiați elevii participanți în cadrul proiectul educațional ”Arta de a conduce” un proiect destinat și diseminat în unitățile de învățământ din teritoriu pentru implicarea tinerilor în creșterea gradului de implicare, asumarea de responsabilități în domeniul politicilor publice implementate la nivelul instituțiilor administrative publice județene, respectiv servicii publice deconcentrate. De la ora 14.00, la sala Millenium M1, din Centrul Vechi, al municipiului reședință de județ, va fi lansat volumul ”Prefecții Maramureșului 1919-2019”, a spus prefectul Vasile Moldovan.

La manifestarea organizată în parteneriat de către Instituția Prefectului-Județul Maramureș și Consiliul Județean Maramureș au fost invitați să participe foștii prefecți și subprefecți ai județului, consilierii județeni, șefii serviciilor publice deconcentrate, primarul Municipiului Baia Mare, primarul Municipiului Sighetu Marmației, șefii structurilor de apărare, ordine publică și securitate națională, culte religioase etc.

Expoziția ”100 de ani de administrație românească” va fi prezentată și în municipiul Sighetu Marmației, cu sprijinul autorităților administrației publice locale.

Eleva Ștefania Cînța de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Baia Mare a fost ”Prefect pentru o zi”! în cadrul proiectului educațional ”Arta de a conduce” implementat în parteneriat de către instituția noastră, Consiliul Județean Maramureș, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Consiliul Județean al Elevilor și Asociația Elevilor din Maramureș.
Ștefania s-a implicat în tot ceea ce înseamnă activitatea zilnică a serviciilor din cadrul instituției, a fost sprijinită de angajați în ceea ce înseamnă aplicarea actelor normative, verificarea legalității, conducerea serviciilor publice deconcentrate, dezvoltarea economică și afacerile europene, Cancelaria Prefectului, dar și îndrumată de către prefectul Vasile Moldovan în luarea de decizii, în interesul cetățenilor. Felicitări și te așteptăm să alegi și să urmezi o carieră în autoritățile administrației publice.

În cadrul manifestărilor dedicate Zilei Instituției Prefectului, în holul Palatului Administrativ din Baia Mare a fost vernisată expoziția ”100 de ani de administrația românească”. Despre semnificația evenimentului și aniversarea Instituției Prefectului-Județul Maramureș au vorbit prefectul Vasile Moldovan, vicepreședintele CJ, Ioan Doru Dăncuș, primarul Municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș și primarul Municipiului Sighetu Marmației, Horia Scubli.
Expoziția ”100 de ani de administrație publică” a fost prezentată de către directorul Muzeului Maramureșan, Gheorghe Todincă, care a adus în atenție documente referitoare la administrația românească, dar și instalarea primului prefect al județului, în anul 1919, la Sighetu Marmației.
Inspectorul școlar general Maria-Lucreția Ana Moldovan a vorbit despre rolul și importanța procesului educațional în societatea maramureșeană, respectiv despre parteneriatul și diseminarea informațiilor din proiectul educațional ”Arta de a conduce” în unitățile de învățământ din județ.
În cadrul evenimentului au fost acordate diplome de excelență elevilor selectați din proiectul educațional ”Arta de a conduce”.
Elevii Ștefania Cînța de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Baia Mare, Denis Lazăr de la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” din Baia Mare și Alexandru Onaci de la Colegiul Tehnic ”George Barițiu” din Baia Mare, desemnați în prima etapă a proiectului educațional, ”Prefect pentru o zi”, ”Președinte al Consiliului Județean pentru o zi” și ”inspector școlar general pentru o zi” au subliniat rolul și importanța autorităților administrației publice județene și ,ocale, a serviciilor publice deconcentrate, dar au vorbit și despre cunoștințele acumulate și oportunitatea de a participa la implementarea de politici publice care să contribuie la dezvoltarea economică și socială a comunităților.

În sala Millennium Bussiness Center din Centrul Vechi al Municipiului Baia Mare a fost lansată de Ziua Instituției Prefectului, respectiv numirea în urmă cu 100 de ani a primului prefect al județului, volumul ”Prefecții Maramureșului 1919 – 2019”, o carte bibliografică tipărită sub egida Instituției Prefectului-Județul Maramureș și a Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Maramureș. La evenimentul cultural au participat foști prefecți și subprefecți ai județului Maramureș, consilierii județeni, reprezentanți ai structurilor de apărare, ordine publică și securitate națională, culte religioase, servicii publice deconcentrate, instituții de cultură, elevi, angajați ai instituției prefectului, dar și reprezentanți ai societății civile.
După intonarea Imnului Național al României a fost păstrat un moment de reculegere în memoria prefecților și subprefecților trecuți în eternitate.
Despre semnificația zilei, lansarea volumului de carte și buna colaborare interinstituțională au vorbit prefectul Vasile Moldovan, vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș, primarul Cătălin Cherecheș.
Volumul prezintă istoricul Prefecturii Maramureșene, mandatele prefecților și subprefecților, o bibliografie a acestora, dar și aspecte și evenimente din activitatea desfășurată pe perioada mandatului.
Celor trei elevi desemnați să ocupe funcțiile de ”prefect pentru o zi”, președinte al Consiliului Județean pentru o zi” și ”Inspector școlar general pentru o zi” le-au fost înmânate plachete, în semn de apreciere pentru implicarea în proiectul educațional ”Arta de a conduce”.
Despre rolul și atribuțiile care revin prin lege prefectului, respectiv despre activitățile desfășurate în această funcție de demnitate publică, respectiv de înalt funcționar public, dar și despre angajații instituției au luat cuvântul ex-prefecții Anton Pop, Gheorghe Mihai Bârlea, Ioan Buda, Viorel Deghid, Gyongyike Bondi, Anton Rohian și Sebastian Mihai Lupuț, dar și ex-subprefecții Gheorghe Achim și Constantin Boloș.
Sfinția Sa, Preot Arhimandrit Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial a transmis mesajul de felicitare al PS episcop Iustin, Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului. De asemenea, consilierul județean Cristian Anghel a mulțumit pentru buna colaborare cu cei care au exerctat funcții de prefecți și subprefecți, dar și cu angajații instituției. Consilierul județean Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” din Baia Mare a făcut o trecere în istorie a instituției, dar și o radiografie a personalităților care au exercitat funcția de prefecți și subprefecți, respectiv a vorbit despre semnificația apariției volumului de carte.

Nota:

În cadrul de pregătire pentru aderarea la Uniunea Europeană, a apărut necesitatea de a actualiza normele și în ceea ce privește prefectul și instituția prefectului a devenit stringentă. Până în anul 2004, prefectul a fost demnitar al statului român, funcție politică cu rolul de a reprezenta Guvernul la nivel local. Rolul său este acela de a reprezenta Guvernul și de a conduce serviciile deconcentrate ale ministerelor și ale celorlalte organe ale administrației publice centrale din unitățile administrativ-teritoriale, de a exercita controlul de legalitate (tutela administrativă) asupra actelor administrative emise de către autoritățile locale.

Transformarea prefectului în funcționar de carieră este inițiată prin modificările şi completările Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarului public, care concretizează prevederile Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei se referă la consacrarea legală a unei noi categorii de funcţionari publici – înalţii funcţionari publici. Astfel, Legea nr. 161/2003 a prevăzut la articolul 11, pct. d, e și f calitatea de înalt funcționar public a prefectului, subprefectului și secretarului general al prefecturii. Această categorie a funcţiei publice urma să fie reglementată ulterior, iar, începând cu anul 2006 urmau să fie numite persoanele în funcțiile amintite. Modificarea a vizat fondul problemei și nevoia de a transforma prefectul în funcționar de carieră.

Prima lege de organizare şi funcţionare a administraţiei publice locale nr. 69/1991, cu modificările care i s-au adus prin Legea nr. 24/1996, precum şi prin Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, cu modificările şi completările ulterioare, a consacrat prefectul într-o autoritate a administraţiei publice îm mod discutabil plasată între autoritățile administrației publice locale, iar începând cu anul 2004, prefectul se bucură de o reglementare de sine stătătoare, prin adoptarea Legii nr. 340/2004 privind prefectul şi instituţia prefectului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor art. 1 din legea mai sus menționată: “Prefectul este reprezentantul Guvernului pe plan local”, iar art. 4 prevede că: “Prefectul conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din subordinea Guvernului, organizate la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale”. Instituţia prefectului este o instituţie publică cu personalitate juridică, cu patrimoniu propriu şi buget propriu. Structura organizatorică şi atribuţiile instituţiei prefectului au fost stabilite prin HG nr. 460/2006 pentru aplicarea unor prevederi ale Legii nr. 340/2004 privind prefectul şi instituţia prefectului, cu modificările şi completările ulterioare.

 

Este posibil ca imaginea să conţină: 8 persoane, persoane zâmbind, oameni în picioareEste posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, oameni în picioareEste posibil ca imaginea să conţină: 4 persoane, oameni stând jos şi interiorEste posibil ca imaginea să conţină: 4 persoane, persoane zâmbind, costumEste posibil ca imaginea să conţină: 5 persoane, oameni stând jos şi interior