Pestă porcină confirmată la un porc domestic în localitatea Săbișa

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramureș s-a reunit în ședință extraordinară după suspiciunea unui caz de pestă porcină africană la un porc domestic provenit dintr-o gospodărie, din localitatea Săbișa. Până la confirmarea virusului de către laboratorul de specialitate din București, exploatația a fost plasată sub supraveghere sanitară și a fost efectuată ancheta epidemiologică. Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală de la București a confirmat ieri, 19 noiembrie a.c., prezența virusului pestei porcine africană la porcul domestic. Pentru reducerea riscului de răspândire a bolii s-a procedat la sacrificarea și ecarisarea alternativă prin îngropare a altor șase suine aflate în gospodărie, cu respectarea normelor prevăzute de către legislația în vigoare.
Prefectul Vasile Moldovan a spus: ”În ședință s-a aprobat planul de măsuri, inclusiv dezinfecția preliminară și intermediară, respectiv catagrafierea zonei. S-a procedat la stabilirea zonei de protecție, în jurul focarului pe o suprafață de 3 km, (raza localităților Săbișa, Seini, Ilba, Handalul Ilbei). Zona de supraveghere stabilită în jurul focarului are o suprafață de 10 km și include localitățile: Viile Apei, Cicârlău, Bârgău, Merișor, Nistru, Ardusat și localitatea Pomi din județul Satu Mare. De asemenea, s-a efectuat dezinfecția adăposturilor, a platformei de dejecții, a căilor de acces, a materialelor şi ustensilelor posibil contaminate. În fondurile de vânătoare Nistru, Seini și din județul Satu Mare nu este confirmată boala în mediul silvatic. Au fost întocmite documentele pentru despăgubirea proprietarului. Personalul DSVSA și medicii veterinari au discutat cu cetățenii și le-au explicat să nu intre în panică pentru că sunt aplicate doar măsurile de biosecuritate și că nu se va proceda la sacrificarea suinelor din gospodării”, a spus prefectul Vasile Moldovan.
Mişcarea animalelor din zona de protecţie este restricţionată astfel: deplasarea şi transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu excepţia cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală. Această interdicție nu trebuie aplicată tranzitului porcilor pe şosea sau pe calea ferată dacă tranzitul se face fără descărcare sau oprire, iar transportul este autorizat; poate fi acordată o derogare în cazul porcilor destinaţi tăierii, care provin din exteriorul zonei de protecţie şi se îndreaptă spre un abator situat în zona menţionată anterior pentru tăiere imediată. Niciun animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploataţie fără autorizarea autorităţii veterinare locale. Pentru animalele din zona de protecție se efectuează, zilnic, supravegheri clinice și inspecții de către șase echipe alcătuite din medici veterinari și personal auxiliar din cadrul unității locale. Echipele de inspecţie pot fi suplimentate în funcţie de necesitate cu reprezentanţi ai unității locale, personal auxiliar şi medici veterinari oficiali.
Mişcarea animalelor din zona de supraveghere este restricţionată astfel: deplasarea şi transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu excepţia cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală. Această interdicţie nu trebuie aplicată tranzitului porcilor pe şosea sau pe calea ferată dacă tranzitul se face fără descărcare sau oprire; poate fi acordată o derogare în cazul porcilor destinaţi tăierii, care provin din exteriorul zonei de protecţie şi se îndreaptă spre un abator situat în zona menţionată anterior pentru tăiere imediată. Niciun animal domestic nu poate intra sau ieşi dintr-o exploataţie în cursul primelor şapte zile fără autorizarea autorităţii veterinare locale. DSVSA Maramureș a luat în calcul mai multe ipoteze cu privire la apariția focarului de boală din localitatea Săbișa.Vehiculele care au fost utilizate la transportul porcilor nu pot părăsi cele două zone stabilite fără a fi curățate şi dezinfectate.
În zona de protecție și supraveghere au fost incluse cinci exploatații comerciale de suine pentru care vor fi stabilite măsuri în conformitate cu prevederile legislației în vigoare. De asemenea, a fost notificată despre confirmarea bolii DSVSA Satu Mare. În cele două zone stabilite vor fi instalate filtre de control rutiere de către Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș și personal din cadrul DSVSA pentru a preveni transportul ilegal de animale vii, a produselor și preparatelor din carne destinate consumului, respectiv suine provenite din exploatații non-profesionale situate în zone aflate sub restricții ca urmare a unor focare de pestă porcină africană. O altă măsură dispusă este de informare a populației cu privire la evoluția bolii, semnele clinice, modul de transmitere și măsurile întreprinse în caz de suspiciune sau confirmare a bolii. Se interzice organizarea de târguri, aglomerări de animale, expoziții, transporturi de animale (neautorizate) sau orice alte evenimente care implică mișcarea animalelor. De asemenea, este interzisă creșterea suinelor la stâne și cantoane silvice.
La nivelul Unității Operaționale Locale a Comitetului Local de Combatere a Bolilor Maramureș este asigurat stocul de echipamente și materiale pentru intervenție și aplicarea măsurilor specifice în focarul de pestă porcină africană, a precizat directorul executiv al DSVSA Maramureș, Dănuț Crișan. La punctul de trecere a frontierei de la Sighetu Marmației este asigurat permanent efectuarea controlului sanitar-veterinar. Virusul pestei porcine africane nu afectează oamenii și nu există risc de îmbolnăvire, dar are un impact la nivel social și economic în zonele cu boala confirmată.