Ministrul Ion Marcel Vela: suntem pregătiți să intervenim în sprijinul populației

Ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, a convocat luni, 10 februarie a.c., Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență în contextul emiterii avertizărilor meteorologice COD GALBEN și COD PORTOCALIU. La ședință au participat reprezentanții instituțiilor și ai autorităților din CNSSU și, prin sistem videoconferință, prefecții și șefii structurilor MAI din județele vizate de codurile de vreme severă.

Aproximativ 13.000 de pompieri, jandarmi și polițiști, cu peste 5.000 de mijloace tehnice, sunt pregătiți să intervină rapid în sprijinul persoanelor care ar putea fi afectate de fenomenele meteo.

Ministrul afacerilor interne a cerut prefecților să mențină legătura cu celelalte autorități și cu șefii structurilor MAI din zonele vizate de codurile meteorologice, pentru a putea răspunde prompt în cazul unor urgențe. În mod obligatoriu, se va asigura permanența la nivelul prefecturilor și al primăriilor astfel încât în orice moment, oamenii să aibă la cine să apeleze pentru ajutor.

La nivel teritorial, se vor aplica măsurile stabilite în ședințele extraordinare ale Comitetelor pentru Situații de Urgență de la nivelul celor șapte județe aflate sub avertizare cod PORTOCALIU (SV, NT, MM, BN, MS, BH, CJ).

În funcție de evoluția și intensitatea fenomenelor prognozate, vor fi activate grupele operative la nivelul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență și vor fi suplimentate efectivele pentru asigurarea intervenţiei imediate la solicitările cetățenilor. De asemenea, se vor lua măsuri pentru a asigura manevra de forțe și de tehnică din zonele fără probleme, în județele unde este nevoie de sprijin suplimentar. La nivelul județelor aflate sub avertizare cod PORTOCALIU vor fi activate Centrele Județene de Coordonare și Conducere a Intervenției și se va asigura monitorizarea persoanelor aflate în situații de risc, precum femeile însărcinate, pacienții care au nevoie de dializă, persoanele fără adăpost.

Centrul Național de Conducere Integrată al MAI, care va fi completat cu Grupa Operativă de la nivelul IGSU, va monitoriza evoluția situației din teren și măsurile luate.

”Prioritate are viața cetățenilor! Dacă se impune închiderea circulației rutiere pe anumite tronsoane de drum nu ezitați să luați această decizie. Poliția rutieră să acționeze ferm și prompt! Comunicați deciziile de acest gen rapid și eficient către populație. Important este să evităm situațiile de risc pentru oameni, așa cum am făcut și până acum.”, a atenționat ministrul Ion Marcel Vela.

Recomandăm conducătorilor auto să respecte indicațiile polițiștilor și să nu forțeze accesul pe drumurile închise sau cu circulație restricționată. De asemenea, înainte de a pleca de acasă să se intereseze cu privire la starea vremii și situația drumurilor și să aibă autovehiculele echipate pentru circulația pe timp de iarnă.

Totodată, ministrul Ion Marcel Vela a mulțumit angajaților MAI și celorlalte autorități care au intervenit în sprijinul populației pentru limitarea efectelor fenomenelor meteo de săptămâna trecută.

Datorită măsurilor luate, s-a reușit deblocarea a 222 autovehicule cu 1039 de persoane, degajarea a 494 copaci, 6 panouri publicitare, 19 stâlpi de electricitate și a 193 elemente de construcție ale unor imobile. Șapte persoane, aflate în diverse situații de pericol, au primit îngrijiri medicale de urgență.