Măsuri specifice pentru prevenirea răspândirii virusului pestei porcine africane în Maramureș

În conformitate cu dispoziția Secretarului de Stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență nr.553/2018, prefectul Vasile Moldovan a dispus aplicarea de măsuri specifice, pe raza județului nostru, pentru prevenirea răspândirii virusului pestei porcine africane.

”Am transmis primarilor, în calitate de președinți ai Comitetelor locale pentru situații de urgență implementarea și respectarea unor măsuri de prevenție pe raza unităților administrativ-teritoriale. Acestea vizează interzicerea comercializării porcilor în târgurile de animale sau în vecinătățile acestora, controlul circulației suinelor pe raza localităților, interzicerea organizării de manifestări care includ aglomerări de animale din specia porcinelor, respectiv alte specii” a spus prefectul județului Maramureș.

Alte măsuri de biosecuritate vizează: gospodăriile populației, unde cetățenii trebuie să respecte reguli cu privire la  comercializarea doar a animalelor identificate și înregistrate în Baza Națională de Date, însoțite de certificat sanitar veterinar eliberat de medicul veterinar care să  ateste   starea de sănătate a acestora); creșterea porcinelor domestice se realizează numai în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcine din alte exploatații, porci mistreți sau persoane străine; animalele nu vor fi hrănite cu resturi alimentare ce conțin carne, oase sau alte produse sau subproduse de porc; evitarea contactului dintre porcii domestici din gospodărie și orice produs sau subprodus provenit de la mistreții vii, vânați sau morți; comunicarea obligatorie la medicul veterinar de liberă practică împuternicit a tuturor cazurilor de îmbolnăvire sau mortalitate la porc; subprodusele de origine animală nedestinate consumului uman, deșeurile provenite de la porcine domestice/sălbatice și cadavrele de animale sunt ridicate doar de către unități de neutralizare autorizate pentru această activitate. De asemenea, în exploatațiile comerciale ( fermele de porci) precum și în exploatațiile de tip A trebuie respectate normele de biosecuritate prevăzute de Ordinul președintelui A.N.S.V.S.A. nr. 20/2018.

În perioada partidelor de vânătoare, normele de biosecuritate prevăd: intensificarea supravegherii populației de porci mistreți; transportarea la D.S.V.S.A. Maramureș a tuturor porcilor mistreți găsiți morți, în scopul investigării cauzei ce a determinat moartea; desfășurarea vânătorii numai cu notificarea prealabilă a Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș; asigurarea prezenței unui medic veterinar pentru efectuare examenului clinic post-mortem și a prelevării, ambalării și expedierii probelor pentru laborator; vânătorii sunt obligați să prezinte pentru examenul clinic și pentru prelevarea de probe toți mistreții împușcați și să păstreze vânatul în centrul de colectare vânat, până la aflarea rezultatului examenului de laborator; după vânătoare, câinii gonacii nu vor fi lăsați liberi, pentru a se evita venirea în contact cu animalele împușcate și răspândirea virusului la întoarcerea în comunitate; se interzice abandonarea la întâmplare, în pădure, a resturilor provenite de la animalele împușcate, pentru a se evita contactul cu insectele și animalele sălbatice; responsabilii fondurilor de vânătoare au obligația să anunțe medicului veterinar oficial depistarea pe fondul de vânătoare a mistreților morți sau bolnavi; vânătorii au obligația să nu înstrăineze carnea și să nu administreze în hrana porcilor din gospodărie resturi provenite de la porcii mistreți vânați. Specialiștii sanitar-veterinar recomandă evitarea de resturi alimentare sau gunoi în zonele care pot fi frecventate de porci.

 Pesta porcină este o boală virală. Nu există vaccin sau tratament, iar de obicei boala este mortală porcii domestici și mistreți. Virusul rezistă o perioadă îndelungată (câteva luni) în mediul înconjurător și cadavre. Prepararea sau afumarea cărnii de porc nu distruge virusul. Boala nu afectează oamenii, dar  contribuie la răspândirea virusului prin hainele sau echipamentele contaminate. Pesta porcină are impact ridicat și provoacă probleme sociale și economice în zonele afectate. Diseminarea acestor informații utile către cetățeni pentru prevenirea apariției pestei porcine africane în Maramureș vor fi realizate, la nivel teritorial, de autoritățile administrației publice locale în activitățile lor curente.