Măsuri pentru prevenirea extinderii focarelor de pestă porcină africană în județ

Prefectul Vasile Moldovan, împreună cu șeful Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș, comisar șef de poliție Liviu-Constantin Grozavu și doctorul Marius Sirtonius Sima de la DSVSA Maramureș au prezentat astăzi, 24 octombrie a.c., într-o conferință de presă situația evoluției pestei porcine africane în județul Maramureș.

Prefectul Vasile Moldovan, președintele C.LC.B. și al C.J.S.U a precizat că Maramureșul este al 17-lea județ din țară afectat de virus. ”Avem confirmat la Ieud un focar de pestă porcină africană într-o gospodărie individuală și o suspiciune într-o altă gospodărie individuală în aceeași localitate. Suinele au fost vândute de un comerciant ambulant din județul nostru. Acesta a fost identificat și a declarat autorităților că porcii provin din localitatea Valea lui Mihai, județul Bihor, dar și că a vândut mai multe exemplare în Maramureș” a spus prefectul Vasile Moldovan.

Planul de măsuri pentru gospodăriile/exploatațiile în care a fost confirmată boală include, conform manualului de specialitate, stabilirea  cu sprijinul sistemului național geografic (GIS) de la Unitatea Epidemiologică Centrală din cadrul ANSVSA a unei zone de protecție de trei kilometri, respectiv a unei zone de supraveghere de 10 km (Bogdan Vodă, Botiza, Poienile Izei, Șieu, Rozavlea, Dragomirești). Măsurile stabilite pentru zona de protecție prevăd supravegherea clinică a porcilor, efectuarea unui recensământ al exploatațiilor/gospodăriilor individuale, efectuarea unui examen clinic al porcilor, controlul registrului și mărcilor de identificare, a menționat doctorul Marius Sirtonius Sima. De asemenea, circulația și transportul pe drumurile publice și private sunt interzise, cu excepția celor aprobate de autorități (transporturi autorizate aflate în tranzit). Nicio altă specie de animal domestic nu poate intra sau ieși din exploatații/gospodărie fără autorizarea autorității competente. Vehiculele utilizate pentru transport de animale susceptibile de a fi contaminate vor fi dezinfectate. Au fost instituite filtre de dezinfecție rutieră la intrarea și ieșirea din zona de protecție, dar și filtre de control.

Șeful Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș, comisar șef de poliție Liviu-Constantin Grozavu a declarat că au fost dispuse măsuri specifice la nivel județean pentru limitarea apariției de noi focare. Au fost instituite filtre rutiere permanent pe căile de acces înspre județul Maramureș. S-a intensificat activitatea de control pe raza județului de către patrulele de siguranță publică/circulație rutieră. Polițiștii maramureșeni vor sprijini, în această perioadă, ca activitatea specialiștilor DSVSA să se desfășoare, fără incidente, în bune condiții. De asemenea, polițiștii s-au sesizat din oficiu pentru infracțiuni contra sănătății publice, conform art. 355 Noul Cod Penal pentru răspândirea bolilor la animale sau plante. Au fost depistate în trafic mai multe transporturi cu produse de origine animală care sunt în curs de clarificare.

Prefectul Vasile Moldovan a făcut un apel de conștientizare a populației, un apel la calm pentru gestionarea eficientă a focarelor de pestă porcină. Este important ca oamenii să nu intre în panică, să nu procedeze la sacrificarea suinelor din gospodării. O altă recomandare a fost de a anunța autoritățile în situația îmbolnăvirii animalelor.

Proprietarii de animale vor fi despăgubiți pentru animalele ucise în cazul măsurilor întreprinse care se întreprind pentru lichidarea rapidă a focarelor, cât și pentru pagube colaterale. Acestea se asigură atât în caz de confirmare a bolii, cât și în caz de suspiciune.