Încasări mai mari la bugetul județului în luna mai

La întâlnirea colectivului pentru stabilirea măsurilor de impulsionare a colectării veniturilor la bugetul consolidat al statului, șeful adjunct al Administrației Județene a Finanțelor Publice Maramureș, Ioan Popa a declarat că încasările la sfârșitul lunii martie a.c., au fost mai mari pe capitolele bugetare componente, respectiv bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor sociale de sănătate, dar și la alte venituri. Pentru menținerea volumului de încasări bugetare și recuperarea arieratelor vor fi luate măsuri de identificare a cauzelor neefectuării plăților la termen, intensificarea de acțiuni pentru identificarea de noi contribuabili care pot fi beneficiarii unor eșalonări la plată și monitorizarea măsurilor de executare silită. ”S-au redus arieratele, iar pentru a menține trendul încasărilor există un program de acțiunie și de urmărire a gradului de încasare”, a spus șeful adjunct Ioan Popa. Programul, față de aceeași perioadă a anului trecut, are o realizare de 125,40%.630 controale efectuate de Direcția de Sănătate PublicăConsilierul Rudolf Urszuly din cadrul Direcției de Sănătate Publică Maramureș a precizat că în luna mai au fost efectuate 630 controale și inspecții la unități de turism, saloane de înfrumusețare, unități de învățământ, unități farmaceutice, unități sanitare, unități de asistență de medicină dentară. Au fost aplicate de către angajații structurii de control și inspecție 13 sancțiuni, din care șapte amenzi și șase avertismente.Țigări ascunse în autoturisme găsite în timpul controlului vamalActivitatea operațiunilor vamale la Biroului Vamal Sighetu Marmației au înregistrat o creștere cu 15% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Principalele mărfuri importate au fost: cherestea de rășinoase și fag, elemente și semifabricate din lemn de fag, mobilier din lemn și părți de mobilier din lemn, mese de lemn, anvelope noi din cauciuc, huse din piele, prelată din PVC. Acestea provin din Ucraina, Federația Rusă, Taiwan, SUA, Turcia, Bosnia Herțegovina, Australia, Emiratele Arabe Unite și Turcia. Mărfurile exportate la nivelul județului au fost efectuate spre Elveția, Federația Rusă, Canada, Serbia, Ucraina, Turcia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Israel (elemente lamelare stratificate, mobilier din lemn, cutii din carton sau hârtie, foi pentru furnir, hârtie laminată, scaune din lemn, traverse din lemn de fag pentru căi ferate). Punctul de trecere a frontierei de stat Sighetu Marmației a fost tranzitat, în luna ianuarie de aproximativ 14.000 mijloace de transport, respectiv peste 79.000 de persoane, volumul traficului rutier înregistrând o creștere față de aceeași perioadă a anului trecut cu 12%. La controalele vamale efectuate pe sensul de intrare în țara noastră, la un autoturism au fost descoperite 2080 de bucăți țigarete ascunse în jardiniere cu flori și pitici de grădină ornamentali. Fapta contravențională a fost sancționată cu amendă în valoare de 5000 lei și confiscarea întregii cantități. Alte cantități de țigări au fost descoperite în portierele din spate, sub bancheta din spate și în locașul frânei de mână la un alt autoturism. Au fost confiscate 2580 bucăți țigarete timbrate în Ucraina și aplicată o sancțiune în valoare de 5000 lei.Numărul persoanelor beneficiare de șomaj, la sfârșitul lunii mai, a scăzut cu 233 de persoane, fiind înregistrați 1354 de șomeri îndemnizați, a precizat Alida Bozântan, șef serviciu. Rata șomajului a fost de 3,08%, mai mică față de aceeași perioadă a anului trecut.
Datele statistice ale Casei Naționale de Pensii relevă că, la nivelul județului nostru, sunt înregistrați, în luna martie, peste 116.000 de pensionari, din care peste 74.700 pentru limită de vârstă, peste 19.200 pensionari de invaliditate, peste 4600 pensionari din domeniul agriculturii, 1616 beneficiari de pensii anticipate, peste 16.600 de persoane beneficiază de pensie de urmaș. Directorul executiv Lucica Pop a menționat că, la sfârșitul lunii mai, au fost încheiate 400 de contracte cu privire la plata retroactivă a contribuțiilor de asigurări sociale. Au fost alocate bilete de tratament în stațiunile 1 Mai, Buziaș, Bizușa, Buziaș, Covasna, Geoagiu, Moneasa, Ocna Șugatag, Olănești, Eforie Nord, Turda.