Desfășurarea alegerilor prezidențiale, prioritatea structurilor MAI din județ

La videoconferința cu prefecții, subprefecții și structurile teritoriale, condusă de Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Ion Vela au fost abordate aspecte referitoare la organizarea alegerilor prezidențiale, respectiv problemele cu care se confruntă în activitățile zilnice.
”Activitățile din programul calendaristic, stabilit prin Hotărâre de Guvern pentru desfășurarea alegerilor pentru Președintele României la nivelul județului nostru au fost finalizate. Toate cele 438 secții de votare au fost verificate din punct de vedere al securității la incendiu. A fost realizat instructajul electoral pentru președinții și locțiitorii secțiilor de votare, respectiv personalul tehnic (operatori). Toate materiale pentru desfășurarea procesului electoral au fost pregătite pentru fiecare secție de vot și realizat graficul de distribuire al acestor sub pază militarizată. Am transmis în teritoriu decizia Autorității Electorale Permanente ca urnele din secțiile de votare să nu fie transparente. Împreună cu președintele Biroului Electoral Județean nr. 26 Maramureș, judecător Violeta Codruța Alb a fost emisă decizia pentru stabilirea secțiilor de votare arondate pentru Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, inclusiv locația de pe strada Progresului, Spitalul de Pneumoftiziologie ”Dr. Nicolae Rușdea”, Spitalul Municipal Sighetu Marmației, Spitalul de Recuperare Borșa și Spitalul Orășenesc Vișeu de Sus”, a spus prefectul Vasile Moldovan.
Pentru buna desfășurare a procesului electoral în aceste secții, dar și la secția arondată pentru persoanele încarcerate la Penitenciarul Baia Mare, care nu și-au pierdut prin sentință definitivă drepturile electorale, s-a procedat la suplimentarea numărului de operatori din fiecare secție. Pacienții internați în spitale, dar și persoanele încarcerate în penitenciar pot depune până cel mai târziu în preziua votării (între orele 18.00-20.00) cererile pentru exprimarea opțiunii electorale către președintele biroului secțiilor de votare arondate.
Județul Maramureș a primit 469.671 buletine de vot, din care au fost anulate (semnate și ștampilate) 471 buletine de vot pentru a fi afișate în conformitate cu prevederile legislației în vigoare. De asemenea, s-au primit 436.069 timbre autocolante, 2.190 ștampile cu inscripția ”Votat” și au fost confecționate 438 ștampile de control.
Prefectul și subprefectul de Maramureș se vor deplasa în teritoriu și vor verifica secțiile de votare pentru a se asigura de condițiile existente și de faptul că procesul electoral se va desfășura în bune condiții. Prioritatea în această perioadă este organizarea și desfășurarea în bune condiții a alegerilor prezidențiale, fapt pentru care împreună cu structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne ne vom desfășura activitatea în sistem integrat, a mai precizat prefectul Vasile Moldovan.