Comunicat de presă – Verificările efectuate la centrele de vârstnici, în perioada 10-13 iulie

COMUNICAT DE PRESĂ 

14 iulie 2023, Baia Mare

 Verificările efectuate la centrele de vârstnici, în perioada 10-13 iulie

         Instituția Prefectului – Județul Maramureș a coordonat efectuarea controalelor la azile și centre rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, centrelor destinate persoanelor vârstince cu dizabilități și celor destinate copiilor, atât publice cât și private, în săptămâna 10-13 iulie, cu sediul pe raza mai multor unități administrativ-teritoriale din județul Maramureș.

         În decursul zilei de luni, 10.07.2023, au fost constituite două comisii mixte, din reprezentanți ai:

-Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș;

-Inspectoratului pentru Situații de Urgență Maramureș;

-Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Maramureș;

-Inspectoratului Teritorial de Muncă Maramureș;

-Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș;

-Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Maramureș;

-Direcției de Sănătate Publică Maramureș.

Luni, 10.07.2023

În cursul zilei de luni, au fost verificate patru centre rezidențiale pentru vârstnici de pe raza municipiului Baia Mare, acestea funcționând cu ajutorul unor finanțări nesubvenționate din bani publici.

În urma verificărilor, au fost aplicate 18 amenzi în valoare de  112.000 de lei  și 21 de avertismente. Cele mai multe nereguli identificate au fost legate de: funcționarea sub alte coduri CAEN decât cele specifice activităților desfășurate, nerespectarea Codului Muncii, nerespectarea cerințelor minimale de securitate, funcționarea fără autorizație de incendiu, lipsa atestatelor privind noțiuni de igienă, lipsa documentelor în ceea ce privește furnizorul de alimente. Din cele patru centre verificate luni, s-a dispus suspendarea activității pentru un singur centru.

Marți, 11.07. 2023

În cursul zilei de marți au fost verificate patru centre centre rezidențiale pentru vârstnici de pe raza municipiului Baia Mare, acestea funcționând cu ajutorul unor finanțări nesubvenționate din bani publici. Cele mai multe nereguli identificate au fost legate de: lispa caselor de marcat, funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu, mobilier degradat, alimente alterate. În urma verificărilor, au fost aplicate 12 amenzi în valoarea de 76.000 de lei și 29 de avertismente. De asemenea, s-a dispus sigilarea unui centru pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.

Miercuri, 12.07.2023

În cursul zilei de miercuri, au fost verificate patru centre rezidențiale pentru vârstnici de pe raza municipiului Baia Mare și de pe raza orașului Vișeu de Sus, acestea funcționând cu ajutorul unor finanțări subvenționate din bani publici. Cele mai multe nereguli identificate au fost legate de: mobilier de bucutărie uzat, depozitarea necorespunzătoare a legumelor și fructelor,  pereți neigienizați, infiltrații de apă. În urma verificărilor, au fost aplicate 7 amenzi în valoarea de 65.800 de lei, 25 de avertismente și o mustrare scrisă.

Joi,13.07.2023

În cursul zilei de joi, au fost verificate patru centre rezidențiale pentru vârstnici de pe raza municipiului Baia Mare și de pe raza orașului Baia Sprie, acestea funcționând cu ajutorul unor finanțări atât publice, cât și private. Cele mai multe nereguli identificate au fost legate de: lipsa adaptării accesului în clădire pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, funcționarea fără autorizație la incendiu și fără autorizație de la primărie. În urma verificărilor, au fost aplicate 4 amenzi în valoarea de 11.000 de lei și  21 de avertismente.