Acțiuni desfășurate în sistem integrat de către structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne

Structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne din județul nostru vor fi la datorie în contextul minivacanței de 1 Mai
Angajații din serviciile publice deconcentrate au desfășurat activități de prevenire și de verificare a unităților de turism, zonelor de agrement, unităților de alimentație publică, dar și a altor locații în care vor fi organizate evenimente publice în minivacanța de 1 Mai.
Domnul prefect și doamnele subprefect vor asigura continuitatea la conducerea instituției în această perioadă.
Suntem pregătiți, în sistem integrat, inclusiv alături de colegii de la Salvamont pentru a asigura intervenția rapidă în sprijinul populației în caz de nevoie. Obiectivul nostru comun este de a petrece minivacanța de 1 Mai în condiții de siguranță și ordine publică la nivelul comunităților locale din Maramureș.
În perioada ce urmează, polițiștii maramureșeni vor acționa permanent pentru menținerea siguranței publice, prevenirea săvârșirii de fapte ilicite și combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere. Activităţile vor fi desfăşurate în sistem integrat, împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice.
Polițiștii rutieri vor fi prezenți pe drumurile publice pentru prevenirea accidentelor și fluidizarea traficului rutier. Pentru prevenirea evenimentelor rutiere negative, pe lângă prezența activă în trafic, polițiștii vor folosi aparatele radar din dotare.
Pentru ca sejurul de 1 Mai să fie petrecut fără evenimente neplăcute, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vă recomandă să aveţi în vedere câteva măsuri de autoprotecţie
În eventualitatea în care plecaţi în acest week-end şi pentru ca locuinţa dumneavoastră să fie în siguranţă, este bine să rugaţi un vecin de încredere să ţină sub observaţie casa şi să anunţe imediat poliţia dacă observă o persoană suspectă care staţionează fără motiv în faţa uşii sau care încearcă să descuie uşa; închideţi şi asiguraţi la plecare toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie; nu lăsaţi în casă obiecte de mare valoare sau bani, acestea fiind principalele „atracţii” pentru hoţi.
În situaţia deplasării cu autoturismul, atunci când opriţi, fie şi doar pentru un scurt popas, nu lăsaţi cheile în contact şi asiguraţi-vă că aţi închis portierele şi geamurile; obiectele de valoare lăsate la vedere în maşină (genţi, poşete, telefoane mobile, laptop-uri, camere foto/video, pungi de cadouri) pot fi tentante pentru hoţi; nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii, bani sau alte documente importante; parcaţi pe cât posibil în locuri special amenajate şi luminate; manifestaţi prudenţă atunci când vi se solicită ajutorul de către persoane necunoscute.
Pentru orice infracţiune la care sunteţi victimă sau martor, apelaţi numărul unic de urgenţă 112! Reţineţi cât mai multe detalii despre autor: înfăţişare, particularităţi, direcţia în care a fugit, numărul de la autoturismul folosit de acesta, complici etc. şi comunicaţi toate amănuntele poliţiei.
Misiunile jandarmilor maramureșeni pentru minivacanța de 1 Mai
În această perioadă, jandarmii maramureșeni vor asigura măsurile de ordine publică pe timpul desfăşurării evenimentelor din spațiul public, jandarmii vor fi în mijlocul cetăţenilor astfel încât aceștia să petreacă într-un climat de ordine şi siguranţă acest sfârșit de săptămână și ziua de 1 Mai. Jandarmii vor executa misiunile specifice, atât independent cât şi în sistem integrat, și vor fi în măsură să intervină pentru a preveni sau combate, la nevoie, incidentele la adresa ordinii şi siguranţei publice.
Recomandăm participanților la manifestările din spațiul public să respecte indicaţiile jandarmilor şi ale organizatorilor, să evite implicarea în conflicte de orice natură și să solicite sprijin prin sistemul unic de urgenţă 112, la nevoie sau în cazul în care sunt martorii săvârşirii unor fapte de natură antisocială.
De asemenea, jandarmii montani vor monitoriza zonele turistice montane din Borșa, Cavnic, Șuior, Valea Vaserului și Țibleș, intensificând acţiunile în zona de competenţă şi vor veghea la menţinerea ordinii publice, fiind pregătiţi să intervină și în situaţii de urgenţă.
Pentru a petrece în condiţii de siguranţă acest sfârșit de săptămână și ziua de 1 Mai, recomandăm iubitorilor de munte care se vor afla în zonele montane ale judeţului Maramureş să aibă în vedere următoarele:
Înainte de a pleca în zona montană, informaţi-vă asupra itinerariului propus, gradului de dificultate și stării vremii, plecaţi pe munte doar cu echipament adecvat şi nu riscaţi să plecaţi singuri la drum, folosiţi numai traseele marcate, iar în cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau a înrăutăţirii vremii, retrageţi-vă la cea mai apropiată cabană. În caz de nevoie solicitaţi sprijinul jandarmilor montani apelând numărul unic de urgență 112, specificând datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate.
Indiferent de locul unde ați ales să vă petreceți timpul liber, suntem pregătiți să intervenim acolo unde situația o va impune, așa că nu ezitați să solicitați ajutor atunci când vă aflați într-o situație dificilă.
Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență
” Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș vor monitoriza permanent dinamica intervențiilor la nivel județean, iar la nevoie vor fi pregătiți să intervină în acest weekend, când credincioșii catolici sărbătoresc Paștele, iar cei ortodocși Floriile. Militarii vor fi pregătiți să intervină pentru acordarea asistenței medicale, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții.
Pentru ca zilele de sărbătoare să fie celebrate în siguranță, pompierii maramureșeni le reamintesc tuturor persoanelor implicate în desfășurarea slujbelor religioase din această perioadă că trebuie să cunoască şi să aplice următoarele măsuri de apărare împotriva incendiilor:
• accesul persoanelor în incinta lăcașului de cult se va face în limita capacității construcției;
• marcarea vizibilă a ieşirilor şi menţinerea liberă a acestora pentru evitarea producerii de accidente;
• pe timpul slujbelor religioase ușile de acces/evacuare vor fi menținute în poziție deschisă;
• dotarea lăcaşurilor de cult cu mijloace de intervenţie pentru stingerea incendiilor şi menţinerea acestora în stare de funcţionare;
• parcarea autoturismelor se va face astfel încât să nu se blocheze hidranții și accesul autospecialelor serviciilor de urgență;
• amplasarea lumânărilor și a candelelor în încăperi se va face cu ajutorul suporturilor ce nu se pot aprinde și la distanță de perdele, draperii, ornamente sau alte materiale combustibile.
În cazul izbucnirii unui incendiu în orice lăcaș de cult, ajutați copiii și persoanele în vârstă și evacuați-vă cu calm și în ordine din clădire.
În perioada minivacanței de 1 Mai, peste 800 de polițiști de frontieră maramureșeni vor desfășura misiuni de supraveghere şi control la frontiera de stat, precum și pentru fluidizarea traficului prin punctele de trecere a frontierei.
În această perioada, polițiștii de frontieră vor acționa în sistem integrat alături de celelalte structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din județ, în vederea asigurării unui climat de ordine și siguranță publică, în zona de responsabiliate.
În acest sens, s-a suplimentat personalul care desfășoară misiuni de supraveghere la frontiera de stat, precum și personalul planificat la controlul documentelor în Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației.
De asemenea, avem disponibile stații mobile de control daca situația o va impune și se menţine permanent legătura cu autorităţile de frontieră ucrainene în vederea dispunerii unor măsuri în comun.
În acest moment, în PTF Sighetu Marmației nu se înregistrează timpi de așteptare, media zilnică a persoanelor este de 2.500, din care 1.500 sunt cetățeni ucraineni.
În continuare, recomandăm cetăţenilor români şi străini care trebuie să tranziteze frontiera națională în această perioadă să folosească toate punctele de frontieră deschise în regim internaţional și să consulte aplicaţia Trafic on-line, disponibilă pe pagina de internet a Poliției de Frontieră – www.politiadefrontiera.ro.
În perioada minivacanței de 1 Mai, specialiştii centrului vor desfășura, la nivelul județului, activități de prevenire și informare cu privire la efectele negative ale consumului de droguri, în cadrul campaniei naționale ”Consumul de droguri ne privește pe toți”.
Acțiunile preventive vor fi centrate, în principal, în spațiile recreaționale aglomerate care, în aceste zile libere, vor reprezenta atracții turistice, zonele turistice sau de agrement, evenimentele cu public numeros – festivaluri, concerte, târguri, zilele orașelor etc.
Pentru a petrece în siguranță, vă recomandăm să manifestați prudență în relațiile cu persoanele necunoscute, să nu consumați băuturi din sticle desfăcute, să supravegheați prepararea băuturilor solicitate, sa fiți atenți la prieteniile ocazionale și să nu dați curs conflictelor spontane. Cele mai frumoase amintiri sunt cele pe care ți le amintești a doua zi.
Atât pentru siguranța dumneavoastră, cât și pentru siguranța celorlalți participanți la trafic, nu trebuie să conduceți autoturisme dacă sunteți sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor.
De asemenea, reamintim că substanțele psihoactive acționează asupra sistemului nervos central cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, modifică senzaţiile şi percepţiile, atenţia și gândirea și generează tulburări în întreaga viaţă afectivă, emoţională, dar şi în comportamentul celor ce le consumă.
Agenţia Naţională Antidrog reamintește faptul că oferă, gratuit și confidențial, servicii de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată medico-psiho-socială, pentru consumul şi dependența de droguri.
În cazul unor situaţii deosebite, puteți apela Tel. Verde: 0800 870 070 sau numărul unic de urgenţă 112. Vă dorim o minivacanță liniștită, în siguranță!