Videoconferință cu prefecții și cu reprezentanții tuturor structurilor centrale și teritoriale ale MAI

Astăzi, 31 decembrie 2019, ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, a convocat o ședință, în sistem videoconferință, cu prefecții și cu reprezentanții tuturor structurilor centrale și teritoriale ale MAI, pentru a se asigura că au fost luate toate măsurile pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor cu ocazia sărbătorilor de iarnă și pentru gestionarea provocărilor specifice sezonului rece.

În deschidere, a fost prezentat domnul Secretar de stat Gheorghe Sorescu, care va coordona, la nivel național, Instituțiile Prefectului.

Pentru perioada ce urmează, ministrul afacerilor interne a atras atenția asupra celor 180 de manifestări cultural-artistice planificate la nivel național în această noapte, pentru marcarea Anului Nou, la care sunt așteptate peste 320.000 de persoane. Pentru gestionarea tuturor situațiilor din competența MAI, ministrul Ion Marcel Vela a transmis:

„Sunt mobilizați, la nivelul întregii țări, 21.500 de lucrători, ofițeri, subofițeri și alte cadre. Astfel, fiecare dintre dumneavoastră, pentru că toate județele sunteți parte din acest întreg al misiunilor naționale, trebuie să vă faceți datoria și să coordonați eficient și profesionist tot ceea ce ține de misiunile specifice, de fluența traficului, de informarea cetățenilor, de planificarea eficientă a resurselor umane, să dimensionați exact și corect dispozitivele de pompieri, polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră.[…] Știu că nu este ușor, știu că fiecare și-ar dori să stea acasă cu familia într-un asemenea moment special, deosebit, dar, în calitatea, meseria, în funcția pe care v-ați ales-o fiecare dintre dumneavoastră, ați decis la începutul carierei că sunteți în slujba cetățeanului”.

De asemenea, rămân prioritare fluidizarea traficului rutier în punctele de trecere a frontierei, prevenirea și combaterea comercializării și utilizării ilegale a articolelor pirotehnice, precum și a oricărei forme de infracționalitate.

A fost punctată importanța cooperării între toate structurile implicate în asigurarea unui climat de siguranță și gestionarea situațiilor de urgență, precum și informarea corectă a cetățenilor, în funcție de situațiile intervenite.

În continuare, ministrul a intrat în direct cu prefecții și șefii structurilor teritoriale ale MAI pentru a analiza situația de la nivelul fiecărui județ în parte. În context, având în vedere deficiențele înregistrate în activitatea șefului IPJ Vâlcea, comisar de poliție Sorin Ovidiu OARA, ministrul afacerilor interne a decis demiterea acestuia.

În finalul videoconferinței, ministrul afacerilor interne Ion Marcel VELA a intrat în legătură cu jandarmii aflați în misiunea NATO Resolut Support din Afganistan. Cu această ocazie le-a transmis că este mândru de activitatea lor departe de casă și i-a asigurat de tot sprijinul conducerii MAI, încheind cu deja tradiționalul ordin: Vă ordon să veniți cu toții sănătoși acasă!