438 secții de votare în Maramureș la alegerile prezidențiale

La ședința cu secretarii generali ai unităților administrativ-teritoriale desfășurată astăzi, 14 noiembrie a.c., în sistem de videoconferință, au fost abordate probleme referitoare la măsurile stabilite pentru pregătirea și organizarea alegerilor pentru Președintele României, stadiul aplicării legislației câinilor comunitari, situația identificării terenurilor la nivelul unităților administrativ-teritoriale (îngropare) a cadavrelor prevăzute în cadrul măsurilor de profilaxie generală specifice pestei porcine africane și aplicarea legilor fondului funciar.
Reprezentantul biroului județean a Autorității Electorale Permanente, consilier Radu Grigoraș, a precizat că pentru alegerile prezidențiale au fost stabilite 438, iar primarii trebuie să aducă la cunoștința opiniei publice numerotarea și delimitarea secțiilor de votare și a locației acestora. Anexa secțiilor de votare stabilite la nivelul județului nostru poate fi consultată pe pagina de web www.roaep.ro (secțiunea Management electoral/Geografie electorală/Registrul secțiilor de votare). Autoritățile administrației publice locale (primarul) va pune la dispoziția partidelor politice extras din registrul electoral.
Vasile Pop, director adjunct DSVSA Maramureș a menționat că în județul nostru doar trei unități administrativ-teritoriale au înființate servicii specializate pentru gestionarea câinilor comunitari (Baia Mare, Sighetu Marmației și Baia Sprie). Subiectul câinilor fără stăpân este unul sensibil, fiind depuse multe reclamații de către cetățeni cu privire la pagubele produse în gospodării, legislația nu este aplicată și lipsesc resursele financiare, a mai precizat Vasile Pop. În ceea ce privește identificarea terenurilor la nivelul unităților administrativ-teritoriale pentru aplicarea profilaxiei generale și a măsurilor stabilite pentru virusul pestei porcine africane sunt, la nivelul județului nostru, peste 10 unități administrativ-teritoriale care nu au comunicat coordonatele de identificare, dar și alte unități administrativ-teritoriale care au transmis coordonate greșite. Situația focarelor de pestă porcină africană în județul nostru este stabilă, nu sunt focare noi, dar au fost înregistrate cazuri de boală în județul Satu Mare.
”În ceea ce privește aplicarea legilor fondului funciar, Comisia județeană are în lucru aproximativ 3000 de dosare (se lucrează la dosare depuse în anul 2017). Pentru a degreva comisiile locale și comisia județeană de volumul mare de documente, am solicitat secretarilor generali ai unităților administrativ-teritoriale să sprijine cetățenii aplicarea legislației în vigoare cu privire la notarea posesiei, respectiv cadastrarea sistematică. Procedurile prevăzute de legislație sunt în avantajul cetățenilor pentru că reduc termenele de așteptare”, a spus prefectul Vasile Moldovan.
Pregătirile pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Președintele României se derulează conform programului calendaristic prevăzut de legislația aferentă. În data de 9 noiembrie a.c., președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare, împreună cu locțiitorii acestora vor primi pe bază de proces verbal toate materiale necesare desfășurării scrutinului electoral.