Manifestare cultural-artistică dedicată Zilei Dezrobirii Romilor

În holul Palatul Administrativ s-a desfășurat astăzi, 16 februarie a.c., o manifestare cultural-artistică dedicată Zilei Dezrobirii Romilor. Acțiunea a fost organizată de către Instituția Prefectului-Județul Maramureș în parteneriat cu Asociația Tinerilor Romi ”Young Roma” Baia Mare, Asociația ASSOC Baia Mare, Primăria Remetea Chioarului și Primăria Coltău.
Manifestarea a debutat cu interpretarea Imnului Internațional al Romilor de către Tudor Lakatoș. Semnificația datei de 20 februarie, Ziua Dezrobirii Romilor a fost prezentată de Cristina Moldovan, inspector pe probleme romilor din cadrul Instituției Prefectului-Județul Maramureș.
Subprefectul Alexandru Cosma a spus: ”Ca cetățeni ai unei națiuni membre a Uniunii Europene considerăm că principiile asumate de România sunt puse în practică, că respectarea drepturilor omului este o condiție de bază într-o societate modernă bazată pe valori morale și spirituale, pe valori pluraliste, în interesul democrației. Dezrobirea romilor a contribuit la reafirmarea principiului libertății, la desemnarea democrației ca bun public cu semnificație universală, la egalitate și echitate. De asemenea, are o simbolistică aparte, acela de a înțelege legile și valorile umane. La progresul societății noastre au contribuit personalități de etnie romă care și-au demonstrat valoarea în domeniul artistic, militar, industrial, administrativ, medical, agricol, sportiv, al cercetării și chiar politic. Ne aflăm în anul Centenarului Marii Uniri, când trebuie să dăm dovadă de unitate și solidaritate. Astăzi la această manifestare de suflet, să ne aducem aminte, așadar, că dezrobirea romilor reprezintă un mod de a înțelege mai bine democrația ca un sistem dinamic, susceptibil schimbării și reformei, cu caracteristica principală specifică rasei umane: perfectibilitatea”.
Elevii de la Școala Gimnazială ”Nicolae Bălcescu” din Baia Mare au susținut un recital de poezie, iar în holul instituție au evoluat membrii ansamblului artistic ”Jocuri și tradiții țigănești”, care au încântat asistența cu dansuri și cântece tradiționale, specifice minorității rome.
Experții romi din cadrul unităților administrativ-teritoriale, mediatorii școlari, mediatorii sanitari și profesorii de limba romani au fost răsplătiți cu premii, constând în cărți, pentru contribuția adusă în sprijinirea comunităților rome din județ.
Manifestarea cultural-artistică s-a încheiat cu vizitarea expoziției de fotografii și obiecte meșteșugărești, cu tematica ”Meșteșuguri Rome”.