Încasări mai mari la bugetul județului în luna februarie

La întâlnirea colectivului pentru stabilirea măsurilor de impulsionare a colectării veniturilor la bugetul consolidat al statului, șeful adjunct al Administrației Județene a Finanțelor Publice Maramureș, Ioan Popa a declarat că încasările la sfârșitul lunii ianuarie a.c., au fost mai mari pe capitolele bugetare componente, respectiv bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor sociale de sănătate, dar și la alte venituri. Pentru menținerea volumului de încasări bugetare și recuperarea arieratelor vor fi luate măsuri de identificare a cauzelor neefectuării plăților la termen, intensificarea de acțiuni pentru identificarea de noi contribuabili care pot fi beneficiarii unor eșalonări la plată și monitorizarea măsurilor de executare silită. Programul, față de aceeași perioadă a anului trecut, are o realizare de 126,33%.

Șeful Biroului Vamal de Interior Maramureș, omagiat pentru întreaga activitate

Teodor Lupuți, șeful Biroului Vamal de Interior Maramureș a fost omagiat de către prefectul de Maramureș pentru întreaga activitatea depusă în administrația publică vamală, competența și profesionalismul în domeniul fiscal și vamal, respectiv promovarea cu consecvență a valorilor materiale și spirituale maramureșene. Reprezentantul Guvernului în teritoriu i-a înmânat în semn de prețuire o plachetă domnului Teodor Lupuți.

Pistol și cartușe găsite la Biroul Vamal Sighetu Marmației

Activitatea Biroului Vamal Sighetu Marmației a înregistrat o creștere de 7%, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Șeful Biroului Vamal, Lidia Mureșan, a declarat că în urma celor 411 controale efectuate au fost identificate 16 fraude vamale (cu țigarete, produse de origine animală). De asemenea, a fost identificat un pistol, un încărcător și patru cartușe neletale. Arma și muniția nu au fost declarate la vamă, fiind ascunse în bagajele personale ale unui cetățean ucrainean, care se deplasa în țara noastră cu un autoturism înmatriculat în Portugalia. Arma și muniția au fost confiscate, iar cazul a fost predat poliției de frontieră pentru efectuarea cercetărilor prevăzute de lege, a mai precizat Lidia Mureșan. Punctul de trecere a frontierei Sighetu Marmației a fost tranzitat în luna februarie de peste 68.500 de persoane și peste 13.700 mijloace de transport. Principalele mărfuri importate au fost: cherestea de rășinoase și fag, părți de mobilier din lemn, stofă pentru tapițerie, țesătură impregnată, anvelope noi din cauciuc, piulițe din oțel, materiale din plastic pentru asamblare, respectiv pentru pistol de lipit. Acestea provin din Ucraina, China, Federația Rusă, India și Turcia. Mărfurile exportate la nivelul județului au fost efectuate spre Elveția, Federația Rusă, Turcia, Republica Moldova, Liechtenstein, China și Ucraina (elemente lamelare stratificate, mobilier din lemn, rafturi din lemn, scaune din lemn și butoaie din lemn de stejar). Punctul de trecere a frontierei de stat Sighetu Marmației a fost tranzitat, în luna ianuarie de aproximativ 13.300 mijloace de transport, respectiv peste 71.000 de persoane, volumul traficului înregistrând o creștere de 6% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Președintele/Directorul General al Casei de Asigurări de Sănătate Maramureș, Carmen Prodan, a precizat că analizele paraclinice medicale și rețetele medicale eliberate sunt valabile și pot fi utilizate pentru efectuarea de analize și eliberarea de medicamente în orice județ din țară.

Alida Bozântan, șef serviciu AJOFM Maramureș a precizat că numărul șomerilor înregistrați la finalul lunii trecute este în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut (cu aproximativ 800 de persoane), rata șomajului fiind de 3,13%, mai mică față de aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, nu au fost înregistrate probleme în asigurarea resurselor pentru realizarea obiectivelor în domeniul ocupării și formării profesionale a persoanelor în căutarea unui loc de muncă.

Datele statistice ale Casei Naționale de Pensii relevă că, la nivelul județului nostru, sunt peste 117.000 de pensionari, din care peste 74.500 pentru limită de vârstă, peste 19.600 pensionari de invaliditate, peste 4700 pensionari din domeniul agriculturii, 1631 beneficiari de pensii anticipate, peste 16.800 de persoane beneficiază de pensie de urmaș. Directorul executiv Lucica Pop a menționat că au fost încheiate 367 contracte cu privire la plata retroactivă a contribuțiilor de asigurări sociale, în valoare de peste 2300 mii lei. În luna februarie au fost alocate bilete de tratament în stațiunile 1 Mai, Buziaș, Bizușa, Covasna, Geoagiu, Moneasa și Olănești.