Cetățeanul revenit din China este clinic sănătos și se află în autoizolare

Prefectul Nicolae Silviu-Ungur și Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică, Dr. Rareș Pop, au susținut o conferință de presă, în scopul de a liniști opinia publică, după apariția pe rețele de socializare a unor temeri legate de persoana de origine română care a revenit în țară din Republica Populară Chineză.
Am dorit să liniștim populația și să nu inducem panică la nivelul opiniei publice. Sunt proceduri pe care Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, dar și grupul de suport tehnic pentru îmbolnăviri le respectă și le aplică în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, a menționat prefectul Nicolae Silviu-Ungur.
”Cetățeanul a revent în țară din zona Beijing și a călătorit cu escală pe ruta Dubai, unde a fost monitorizat și verificat. De asemenea, a fost preluat la Aeroportul Internațional ”Henri Coandă” din București și întocmită fișa de specialitate, conform procedurilor. În conformitate cu prevederile OUG Nr.11/2020 privind stocurile de urgență, medicală, dar și unele măsuri aferente, Ministerul Sănătății este cel care instituie carantina în cazul unui risc iminent pentru sănătatea publică, ceea ce nu este cazul pentru această situație. Persoana a fost monitorizată de rețeaua de supraveghere epidemiologică națională de la intrarea în țară și până în momentul sosirii la domiciliu și a fost luat în evidență pe considerentul strict epidemiologic. Acesta se află în autoizolare voluntară la domiciliu, o procedură standard transmisă autorităților de sănătate publică județene de către Institutul Național de Sănătate Publică, care în prezent este respectată, inclusiv de către persoana revenită. Situația la care se face referire nu necesită măsuri de carantinare pentru membrii familiei cetățeanului care s-a întors duminică din China. Cetățeanul a fost preluat, monitorizat și investigat din punct de vedere al evoluției sale clinice și este în prezent sănătos. Nu prezintă niciun semn clinic care ar putea ridica un semn de suspiciune, de posibilitate de patologie virală”, a spus Directorul executiv dr. Rareș Pop.
Cursuri școlare suspendate la o clasă de la Școala Gimnazială ”George Coșbuc” din Baia Mare
Având în vedere solicitarea conducerii unității de învățământ, urmare a confirmării la trei elevi a gripei sezoniere, respectiv a absenteismului școlar din clasa I A, împreună cu conducerea Inspectoratului Școlar Județean Maramureș și Direcției de Sănătate Publică Maramureș, s-a luat decizia suspendării cursurilor școlare în perioada 12-14 februarie a.c., la această clasă. În data de 17 februarie a.c., la începerea cursurilor, va fi realizată de către personal medical, evaluarea stării de sănătate a elevilor din clasa IA.