10 Anexe gospodaresti inundate la Giulesti

Precipitațiile sub formă de ploaie au contribuit la creșterea debitelor și nivelurilor pe majoritatea râurilor din județ. Conform datelor furnizate de inginerul șef Stelian Ivașcu, de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureș, au fost depășite, în data de 16 decembrie a.c.,cotele de apărare pe râurile Cosău, Mara, Firiza, Iza și Tisa.

Prefectul Vasile Moldovan a spus: ”Pe râul Șugău, la Sighetu Marmației, s-a intervenit cu utilaje pentru deblocarea secțiuni de scurgere, de materialele transportate de apă. În localitatea Giulești au fost inundate 10 anexe gospodărești, respectiv curțile acestora. La Tulghieș, sat aparținător comunei Mireșul Mare a fost inundat un beci. Precipitațiile sub formă de ploaie au contribuit la topirea zăpezii și la creșterea debitelor văilor și pâraielor. Scurgerile de pe versanți au transportat aluviuni și au afectat străzi și ulițe, în lungime de șapte km la nivelul comunei Cernești, respectiv drumuri comunale, în lungime de 1,6 km în satul Berbești. De asemenea, apa s-a revărsat și a inundat șapte hectare de teren arabil și trei hectare de pășuni și fânațe”.

Pentru eliminarea efectelor negative ale fenomenelor hidrometeorologice periculoase au intervenit cu utilaje și personal Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureș (șase utilaje și 37 persoane specializate), respectiv pompierii militari (autospeciale de intervenție, motopompe, opt subofițeri).

După creșterea nivelului râului Tisa, pe sectorul Remeți-Teceu, angajații de la SGA Maramureș, au procedat la închiderea stavilelor și a clapeților de la subtraversările existente la digul de apărare împotriva inundațiilor. Nu au fost afectate construcțiile hidrotehnice din administrarea SGA Maramureș. La această oră, nu sunt atinse cotele de atenție pe cursurile de apă din județ.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a transmis la Ministerul Afacerilor Interne un raport operativ cu situația intervențiilor și a pagubelor produse, a mai adăugat prefectul de Maramureș.

 

Instituția Prefectului-Județul Maramureș