Acțiuni culturale, sportive și tradiționale la ”Ziua Bunei Vecinătăți”

Tradiționala manifestare ”Ziua Bunei Vecinătăți” a avut loc la sfârșitul săptămânii în municipiul Sighetu Marmației. Delegația ucraineană a fost primită cu tradiționala pâine și sare de către prefectul Vasile Moldovan, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel-Valer Zetea, primarul Horia Scubli, prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, prefectul județului Suceava, Elena Adomnicăi, prefectul județului Gorj, Adrian Florescu, subprefectul Alexandru Cosma, vicepreședintele Doru Ioan Dăncuș, parlamentari, primari din România și Ucraina, consilieri județeni, reprezentanți ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne, reprezentanții serviciilor publice deconcentrate. Delegațiile s-au deplasat la scena amplasată în Parcul Grădina Morii, unde s-a desfășurat un spectacol cultural-artistic cu formații, interpreți și ansambluri folclorice românești și ucrainene (din județele Maramureș, Satu Mare și regiunea Transcarpatia). Despre semnificația ”Zilei Bunei Vecinătăți” au rostite alocuțiuni de către prefectul Vasile Moldovan, guvernatorul Ghennadi Moskal, președintele Consiliului Județean Gabriel-Valer Zetea, președintele Consiliului Regional Transcarpatia, Mihai Rivis, ambasadorul Ucrainei în România, Oleksandr Bankov, diplomatul Gheorghe Anghel, prim-colaborator Ambasada României în Ucraina și primarul Horia Scubli.
În cadrul evenimentului a fost semnat de către prefectul Vasile Moldovan, prefectul Darius Filip și președintele Ghennadi Moskal ”Programul de activități comune pentru anul 2019” între județele Maramureș, Satu Mare și regiunea Transcarpatia.
Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel-Valer Zetea și președintele Consiliului Regional de Stat Transcarpatia, Mihail Rivis au semnat protocolul de înfrățire între județul Maramureș și regiunea Transcarpatia.
La stadionul municipal s-a desfășurat meciul amical de fotbal dintre echipa Maramureșului și echipa regiunii Transcarpatia, alcătuite din reprezentanți ai administrației publice județene și regionale. Meciul s-a încheiat la egalitate, scorul fiind 2-2.
”A patra ediție a manifestării a avut o semnificație și o amploare aparte, buna vecinătate, armonia, cooperarea, buna dispoziție, dar și implicarea cu responsabilitate a celor care au organizat evenimentul au fost apreciate de participanți și de publicul prezent. Spectacolul a fost întregit de obiectele meșteșugărești, de standurile la care vizitatorii au putut vedea modul în care sunt confecționate manual obiecte specifice vieții rurale de către artiștii meșteșugari din țară și străinătate. De asemenea, participanții au avut ocazia de a degusta produse culinare specifice din zona Maramureșului și a regiunii Transcarpatia. A fost o manifestare reușită care a contribuit la dezvoltarea relațiilor bilaterale, la o mai bună colaborare și cooperare transfrontalieră, la stabilirea de activități între administrațiile județene, alte instituții ale statului din Maramureș și Transcarpatia care să contribuie la dezvoltarea economică și socială a comunităților”, a spus prefectul Vasile Moldovan.
Ediția viitoare a manifestării ”Ziua Bunei Vecinătăți” va fi organizată în Ucraina, în perioada aprilie-mai.